Autors



Folch i Torres, Josep Maria

Josep Maria Folch i Torres (Barcelona, 1880-1950) va ser, segurament, l’escriptor més llegit durant la primera meitat del segle XX a casa nostra. Excel·lent dramaturg —la versió més representada d’Els Pastorets és deguda a la seva ploma—, principal col·laborador de la mítica revista En Patufet i narrador d’una imaginació desbordant, es va especialitzar com a autor de peces teatrals, relats i novel·les que han acompanyat diverses generacions d’infants, joves i... no tan joves, com és el cas de les conegudíssimes Aventures extraordinàries d’en Massagran, En Bolabà, detectiu, La vida i els fets de Justí Tant-se-val (Adesiara, 2019) o La fortuna d’en Pere Virolet, que, publicada per primera vegada el 1915, ara presentem en una nova edició.



Títols:

Ford, John

John Ford (Devonshire, 1586 – c. 1640) és l’autor principal i més innovador de la segona generació de dramaturgs elisabetians anglesos, que va succeir grans figures de l’escena com Cristopher Marlowe, Ben Jonson i, en especial, William Shakespeare. De la seva producció teatral, més aviat breu, en què es combinen les tragèdies, les comèdies i les mascarades, en sobresurt indiscutiblement Llàstima que sigui una puta, que oferim traduïda per primera vegada en català.



Títols:

Francès, Josep Maria

Josep Maria Francès i Ladrón de Cegama (Lleida, 1891 – Ciutat de Mèxic, 1966) va ser un cas a part en el panorama literari català previ a la caiguda de la República. Tot i el reconeixement que va rebre per la lletra de la sardana El saltiró de la cardina (1914) i pels seus articles a La Humanitat (1931-1939), la seva activitat periodística i literària no va permetre mai que abandonés la feina al comerç. Va ser, doncs, en hores perdudes que va escriure la seva obra, flirtejant amb la literatura de gènere, sovint de manera pionera. La rossa de mal pèl és la primera d’una sèrie de novel·les reeixides i impactants, i ara —per primera vegada des del 1930— es podrà tornar a llegir.



Títols:

1