AutorsKalidasa

Kalidasa (Ujjain, Madhya Pradesh, segle V dC), considerat unànimement el Shakespeare de l’Índia, fou el més gran poeta i dramaturg en llengua sànscrita. Les seves peces de teatre Xakúntala, Vikramorvasí («Urvasí conquerida») i Malavikagnimitra («Malavika i Agnimitra»), o poemes com el Raghuvamsa («La dinastia de Raghu») i el Kumarasambhava («El naixement de Kumara»), figuren entre les obres més admirades de l’edat d’or de les lletres índies. Tanmateix, entre la brillant producció de Kalidasa es destaca especialment El núvol missatger, un dels poemes més encisadors que ha donat mai la literatura oriental, i que ara oferim per primera vegada en català.Títols:

Kazantzakis, Nikos

Nikos Kazantzakis (1883-1957) és indiscutiblement l’escriptor més conegut de les lletres gregues modernes. A més de conrear el teatre o la literatura de caire filosòfic ―amb escrits tan penetrants com, per exemple, l’Ascesi (Adesiara, 2008)―, algunes de les seves novel·les es compten entre les grans obres de la narrativa universal del segle XX. És el cas d’El Crist de nou crucificat, Alexis Zorbàs, La llibertat o la mort o L’última temptació de Crist, que, publicada el 1954, ara oferim per primera vegada en traducció catalana.Títols:

Khayyam, Omar

Omar Khayyam (c. 1040-1132), originari de Nishapur ―regió del Khorasan, a l’actual Iran―, fou un dels pensadors més prestigiosos de la cultura oriental. Filòsof, matemàtic i astrònom insigne, Khayyam és el poeta persa més celebrat a Occident gràcies a les seves Quartetes, que solen ser conegudes arreu, indirectament, a partir de la versió anglesa d’Edward Fitzgerald i de la francesa de Jean-Baptiste Nicolas, totes dues del segle XIX. Ara oferim, en edició bilingüe, la traducció catalana ―feta directament del persa― d’aquest tresor imperible de la poesia mundial.Títols:

1