• 0 Articles - 0.00
    • No hi ha productes a la cistella.

Plantí, Josep

Josep Plantí (Barcelona, 1681 – Milà, 1743) va participar en l’alçament austriacista del 1705 i va col·laborar amb la Diputació del General durant el govern de l’Arxiduc. Doctor en Dret i professor de la Universitat de Barcelona, va ser jutge a l’Audiència de Sardenya (1711-1717) i al Senat de Milà (1725-1741), però també va passar etapes de privacions, com tants altres exiliats de la guerra de Successió. Va redactar De Cataloniae principatu [«El Principat de Catalunya»], en llatí, i un projecte de colònia a l’exili, amb un fort component republicà, com també La desfeta de Catalunya i la destrucció de Barcelona, una crònica de la guerra de Successió i de la immediata postguerra, el text llatí de la qual publiquem ara per primer cop.

Títols de l’autor

La desfeta de Catalunya i la destrucció de Barcelona

14.00 978-84-16948-83-3

Aquest llibre descriu els principals fets bèl·lics de la guerra de Successió. Com a jurista, Josep Plantí hi vindica l’opció política escollida pels catalans —en defensa de les seves constitucions, drets i llibertats— contra la Casa de Borbó. Com a testimoni ocular, descriu els fenòmens atmosfèrics que van esdevenir premonitoris (com el meteorit que travessà Catalunya el dia de Nadal del 1704), els episodis més cruels de la guerra i la repressió de la postguerra. I com a llatinista expert, ho fa amb una prosa treballada que vol recuperar el model clàssic. Gairebé tres segles després de la redacció del manuscrit, aquesta obra singular, d’una importància històrica cabdal, arriba en una acurada traducció catalana.

«Plantí reflexiona sobre Catalunya i l’exili, una reflexió que té, a més, un efecte mirall, d’una clara ressonància amb el nostre present, més enllà del valor testimonial històric. La desgràcia de Catalunya, el maltractament venjatiu, sistemàtic i permanent, ve de lluny i sembla repetir-se malgrat els intents de superar-la.»
Joaquim Armengol, Ara