• 0 Articles - 0.00
    • No hi ha productes a la cistella.

Sinesi de Cirene

Sinesi de Cirene (c. 370 – 413 o 414 dC), orador, escriptor i filòsof neoplatònic —i fins i tot bisbe de Ptolemaida en els darrers anys de la seva vida—, va ser una de les figures més interessants de l’època de conflictes entre l’hel·lenisme i el cristianisme que marcà la segona meitat del segle IV, però que, curiosament, va suscitar un important renaixement literari i cultural. Bon coneixedor de la tradició clàssica i deixeble d’Hipàcia d’Alexandria, Sinesi ens ha llegat una obra molt variada, que inclou, entre altres títols, els Himnes, les Catàstasis, el tractat Sobre els somnis i el singular i divertidíssim Elogi de la calvície, que ara presentem per primera vegada en català.

Títols de l’autor

Elogi de la calvície

12.00 978-84-92405-71-8

Per a desgràcia i perdició de barberies i clíniques capil·lars, la calvície és una virtut, gairebé un regal dels deús, i comporta un munt d’avantatges. I és que els calbs solen ser més forts i tenen més bona salut que els qui tenen cabells. Deia Pirandello que «l’art de l’humor ha estat sempre art d’excepció», i no hi ha dubte que la tasca de Sinesi en aquest llibre és excepcional, perquè assoleix la comicitat i l’humor amb l’elogi d’allò que, a primera vista, no és elogiable. Deutor de certs escrits de Llucià, l’Elogi de la calvície és considerat el millor encomi paradoxal que ens ha donat l’antiguitat, i va tenir una influència decisiva —directament o indirecta— en autors com Erasme, Berni i Rabelais.

«Ara que tornen a estar de moda, entre els homes, les testes pelades, és oportuna la publicació de l’Elogi de la calvície. Un curiós divertimento.»
Ignasi Aragay, Ara

«Aquest llibret ens és útil perquè ens ensenya a raonar i a fer un discurs ben travat i allunyat del benpensatisme estètic circumdant, perquè es riu sense complexos del rigor mortis dels postissos. I ens acara a la ximpleria de no veure que més enllà del nas de la mediocritat ambiental hi ha un geni que respira.»
Xavier Coromina, El Punt / Avui