• 0 Articles - 0.00
    • No hi ha productes a la cistella.

Valldeperes, Manuel

Manuel Valldeperes i Jaquetot (Barcelona, 1902 ‒ Santo Domingo, 1970), periodista, narrador, assagista i dramaturg, va ser una de les veus més actives de les nostres lletres en les dècades dels anys vint i trenta del segle passat. Redactor en cap de La Nau, secretari de redacció de La Humanitat —el diari de Lluís Companys— i director de Meridià i La Rambla els darrers mesos de la guerra, va escriure diverses peces teatrals, assaigs de to marcadament polític i algunes novel·les, entre les quals excel·leix Ombres entre tenebres. L’èxode de Catalunya, que, publicada inicialment a Buenos Aires el 1941, ara recuperem de l’oblit.

Títols de l’autor

Ombres entre tenebres

18.00 978-84-16948-11-6

Ombres entre tenebres és el primer llibre en llengua catalana que novel·la la retirada i les vivències llastimoses dels fugitius republicans als camps de concentració francesos, on milers de catalans van haver de sobreviure en condicions infrahumanes després de la desfeta del 1939. Constitueix un document impagable de la història contemporània, atès que l’autor va compartir durant més d’un any les adversitats i els horrors que posa en boca dels protagonistes. Homenatge a l’èxode dels més desvalguts, als homes i les dones que ho deixaren tot enrere per salvar la vida, esdevé, en paraules de Domènec Guansé, «una recusació i una punyent denúncia de l’esperit feixistoide o de tolerància i simpatia imbècil amb el feixisme que bestialitza tot el que toca».

«L’avantatge d’aquesta novel·la respecte d’altres obres escrites a cop calent és que la focalització se centra en el poble ras sense contactes internacionals ni possibles per escapar de l’ensulsiada; la gent de carrer que la supremacia vencedora del cop d’estat sanguinari va expatriar aleshores i que la seva herència violentadora actual ha esborrat de la història, com si la població catalana d’extracció treballadora hagués estat definitivament anorreada per l’exili o en els camps d’extermini del mateix extracte ideològic que manté aquella supremacia nacionalista espanyola que encara corre.»
Xavier Coromina, El Punt / Avui

«Està molt ben escrita i és sublim si ens la mirem com el testimoniatge d’un temps i d’uns fets que mai no haurien d’haver passat, que mai no podem oblidar i que mai no hauríem de tornar a viure.»
Daniel P. Grau, La Veu dels Llibres