• 0 Articles - 0.00
    • No hi ha productes a la cistella.

Poblet, Josep M.

Josep Maria Poblet i Guarro (Montblanc, 1897 ‒ Barcelona, 1980), periodista, narrador, comediògraf, biògraf i historiador del teatre i del catalanisme, fou un dels autors més prolífics de les lletres catalanes entre els anys quaranta i setanta del segle XX. Durant la postguerra, un cop retornat a Catalunya, es va dedicar a escriure llibres de viatges, fruit de la seva experiència com a expatriat i viatger, però també comèdies i adaptacions teatrals. Tanmateix va ser a l’exili on, a més de guanyar diversos premis als Jocs Florals de la Llengua Catalana, va excel·lir en la literatura testimonial amb Records vells i històries noves (1941) i, sobretot, De Barcelona a l’Havana... passant per Darnius (1942), que ara presentem en una nova edició.

Títols de l’autor

De Barcelona a l’Havana… passant per Darnius

20.00 978-84-16948-71-0

De Barcelona a l’Havana… passant per Darnius (1942) va ser un dels primers llibres publicats en català a Mèxic i un testimoni directe de l’èxode del 1939. El volum narra, en primera persona i a través de disset cròniques, el periple d’exili de Josep M. Poblet des que va marxar de Barcelona fins que va arribar a Cuba, a primers de juliol del 1939. L’autor posa de manifest, en un to afable i bonhomiós, el xoc que li va suposar el Nou Món, en contraposició amb la Catalunya d’abans de la guerra, però sense perdre mai l’optimisme, i amb la defensa de la llengua i la cultura catalanes com a divisa personal. Aquest llibre és indubtablement un document literari de gran valor històric que restitueix una veu heterodoxa i singular entre els diversos testimonis que posseïm de la diàspora catalana.

«Poblet es mostra, en aquestes pàgines acolorides i saboroses, com un home resolt a aprofitar al màxim el que li arribi d’una experiència que no desitjava, però que no pot defugir. Aquesta em sembla que és la gràcia principal d’aquest aplec de disset cròniques que abasten des de la fugida del país fins a l’arribada i establiment a Cuba.»
Jordi Llavina, La República