• 0 Articles - 0.00
    • No hi ha productes a la cistella.

Seferis, Iorgos

Iorgos Seferiadis, més conegut com a Iorgos Seferis (Esmirna, 1900 ‒ Atenes, 1971), diplomàtic, assagista, dietarista, crític i, sobretot, poeta, va ser el primer escriptor grec a rebre el premi Nobel de literatura, l’any 1963. La seva poesia, «inspirada per un profund sentiment de l’hel·lenisme» —com li reconegué el jurat del Nobel—, està arrelada a les tràgiques experiències del seu temps i combina de manera magistral la tradició grega, els postulats estètics del simbolisme francès i les estratègies expressives de l’Alta Modernitat anglosaxona. Títols com Mithistórima, Diaris de bord (Adesiara, 2019) o Quadern d’exercicis —que oferim en aquest volum, per primer cop en català, juntament amb Gimnopèdia, El «Tord» i Tres poemes secrets— figuren entre les produccions més reeixides de la literatura grega moderna.

Títols de l’autor

Quadern d’exercicis i altres poemes

20.00 978-84-16948-90-1

Va ser al Quadern d’exercicis on Iorgos Seferis començà a mostrar la seva veu més personal i ens regalà alguns dels millors versos que va escriure. Aquest recull i els altres tres reunits en aquest llibre —Gimnopèdia, El «Tord» i Tres poemes secrets— constitueixen, juntament amb els famosos Diaris de bord, als quals emmarquen cronològicament, la seva obra de maduresa. El poeta hi harmonitza com ningú la tradició i la modernitat, empra els mites antics com a vehicle per entendre un present sovint tràgic i evidencia així les paradoxes vitals dels hel·lens que li eren contemporanis: «Per allà on viatjo Grècia em fereix», un vers que condensa una de les meravelles poètiques del segle XX.

Diaris de bord

20.00 978-84-16948-36-9

Dividits en tres parts i publicats separadament a l’origen (el 1940, el 1944 i el 1955), els Diaris de bord constitueixen un prodigiós itinerari poètic que ens permet conèixer la complexa condició de l’expatriat i la seva particular visió d’una de les èpoques més atziagues de la història recent. La metàfora de la navegació suggerida pel títol serveix a l’autor per recórrer els principals esdeveniments del seu temps i del seu poble: la dictadura militar en vigílies de la Segona Guerra Mundial, el dolor de l’exili durant l’ocupació nazi de Grècia, i el difícil procés de descolonització de Xipre. Aquest llibre és indubtablement una mostra excel·lent de la millor poesia del segle XX.